Sesiune finanțare timbrul de arhitectură

Ce este timbrul de arhitectură

Ca și celelalte timbre culturale, timbrul de arhitectură este conectat la una dintre sursele de încredere și pe termen lung de finanțare a artelor din România.

Prin aceasta, Ordinul Arhitecților din România a încurajat și susținut inițiative care s-au născut în societatea civilă sau în cadrul profesiei și au contribuit la dezvoltarea culturii arhitecturale și urbane implementate în anul 2007; de fapt, aceste inițiative au făcut acest lucru prin diverse mijloace și cu puncte de vedere care adesea nu se suprapun, ci mai degrabă se susțin unul pe altul, demonstrează că arhitectura este un act de cultură publică cu implicații pentru comunitate, economie și mediu.

WhatsApp+Image+2023-11-11+at+19.25.19_8528916e.jpg

Rolul și importanța timbrului

Ordinul Arhitecților din România sprijină inițiative, proiecte, programe, publicații și evenimente care promovează arhitectura contemporană, moștenirea culturală, dezvoltarea durabilă, rolul arhitectului în societate, istoria și teoria arhitecturii, arhitectura ca valoare pentru societate, promovarea bunelor practici și crearea de proiecte educaționale despre arhitectură prin organizarea de sesiuni de finanțare pentru oferte culturale și proiecte editoriale din timbrul arhitecturii.

Timbrul de arhitectură - pe scurt

Este un timbru cultural (taxă parafiscală) care se scade din contribuțiile beneficiarilor serviciilor de arhitectură pentru care se solicita autorizație de construire. 

Este în valoare de 0,05% din valoarea investiției; se încasează de la investitor odată cu eliberarea de către administrația locală a autorizației de construire și se depune în conturile specificate în formularul de cerere și ca dovadă că proiectele de arhitectură au fost luate în considerare și se orientează în funcție de alegerea investitorului către Ordinul Arhitectilor din Romania sau către Uniunea Arhitecților din România.

WhatsApp+Image+2023-11-11+at+19.25.20_693853a9.jpg

Oferte culturale

I. Proiecte/programe/acțiuni culturale (inclusiv școli de vară) se referă la producerea sau exploatare a unui bun cultural, elaborată de solicitant sub una dintre următoarele forme:

  • a) Program cultural: un ansamblu de proiecte culturale sau un ansamblu de proiecte și acțiuni culturale, anual sau multianual, încadrat unei teme și în urma căruia rezultă unul sau mai multe bunuri culturale

  • b) Proiect cultural: o sumă de activități specifice într-un domeniu cultural sau o sumă de acțiuni culturale structurate unitar, în urma căruia rezultă un bun cultural, care nu intră în categoria proiectelor editoriale

  • c) Acțiune culturală: prezentarea publică a rezultatului unei/unor activități în urma căreia rezultă un bun cultural de tip eveniment

II. Programe de tip anuală de arhitectură se referă la un program cultural periodic al filialelor teritoriale ale OAR de promovare a arhitecturii de calitate printr-o expoziție-concurs cu acordare de premii, precum și printr-o serie de evenimente menite să promoveze și/sau să problematizeze imaginea profesiei în societate; aceste programe se pot organiza anual sau la intervale mai mari de timp: bienale, trienale etc.

III. Itinerare de expoziții se referă la o acțiune culturală sau o serie de acțiuni culturale, tip eveniment, prin care se prezintă bunuri culturale deja existente.

Cine poate solicita finanțări pentru oferte culturale?

- Filialele teritoriale ale Ordinului, prin intermediul cărora se pot derula și proiecte inițiate de orice arhitect sau grupuri de arhitecţi, societăți comerciale sau instituţii publice de cultură ori educație (în baza unui acord de parteneriat încheiat între aceste entități și una sau mai multe filiale teritoriale ale Ordinului);

- Organizații neguvernamentale fără scop patrimonial, constituite în conformitate cu prevederile legale care au activitate într-un domeniu cultural care promovează arhitectura;

- Operatori culturali constituiți ca persoane fizice autorizate cu activitate într-un domeniu cultural care promovează arhitectura.

Proiecte culturale cu componentă pronunțată de cercetare

Proiectele culturale cu componentă pronunțată de cercetare reprezintă o sumă de activități specifice sau de acțiuni având o componentă de cercetare, din care să rezulte un bun cultural de natură să promoveze calitatea arhitecturală către public, cu perspective de dezvoltare în folosul comunităților și profesiei și cu impact național sau internațional.

Prin bunul cultural care rezultă în urma proiectului se înțelege un livrabil transmis de către beneficiar în format digital, apt pentru a fi pus în mod gratuit la dispoziția profesioniștilor și publicului pe site-ul OAR și pe alte canale de comunicare.

Cine poate solicita finanțări pentru proiecte culturale cu componentă pronunțată de cercetare?

- Forme de exercitare a profesiei de arhitect înființate conform legii 184/2001;

- Filiale teritoriale ale Ordinului Arhitecților din România;

- Organizații neguvernamentale fără scop patrimonial;

- Instituții publice de cultură și instituții din domeniul educației de arhitectură.

Ajutoare sociale nerambursabile

Ajutoarele sociale nerambursabile din timbrul arhitecturii se acordă membrilor OAR pentru următoarele situații:

- tratamente medicale de urgență (maxim 3000 de lei);

- intervenții chirurgicale (maxim 3000 de lei);

- achiziționare de echipamente medicale necesare (fotoliu rulant, aparat auditiv etc) (maxim 3000 de lei);

- în caz de deces (maxim 2000 de lei), 

Modalitate acordare

Un ajutor social nerambursabil se va acorda prin intermediul filialei teritoriale OAR de care aparține arhitectul care solicită suma respectivă. Filiala teritorială a OAR va transmite către OAR o adresă de înaintare la care anexează cererea membrului sau a moștenitorului legal, acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal, alături de copii ale documentelor medicale sau ale certificatului de deces, în funcție de situație.

Filiala teritorială a OAR va pune la dispoziția membrului sau a moștenitorului legal suma aprobată și încasată de la OAR și va transmite dovada plății ajutorului social.

Informații pentru Arhitecți

Vă invităm să vizitați platforma EMSC OAR ARCHI și să urmați toți pașii necesari pentru a depune cererea de finanțare în timpul sesiunii curente. Alături de formularele și anexele cerute pentru fiecare tip de proiect, găsiți și Normele metodologice privind finanțarea ofertelor culturale și a proiectelor editoriale sub timbrul arhitecturii (republicii) (aprobate prin Hotărârea CN OAR nr. 142 din 31 ianuarie, 2022) și Metodologia de desfășurare a Sesiunii de Selecție, Evaluare și Finanțare a Proiectelor Culturale cu Eliberat de Cercetare (aprobată prin Hotărârea CN OAR nr. 917 din 12 iulie 2021).

Vă sugerăm să vă familiarizați cu procedura de depunere în avans. În caz de nevoie, ne puteți trimite un e-mail la pentru întrebări sau asistență tehnică sau să accesați TIMBRU DE ARHITECTURĂ

Apel de idei

La OAR PH, suntem dedicați organizării de proiecte, concursuri și evenimente care încurajează creativitatea, colaborarea și creșterea în domeniul arhitecturii. Dar nu o putem face singuri avem nevoie de ajutorul vostru!

Vă invităm pe toți să ne împărtășiți ideile, sugestiile și propunerile voastre. Indiferent dacă aveți în vedere un concept de proiect inovator, o idee de concurs sau un eveniment unic, vrem să le auzim. Contribuția dvs. poate fi neprețuită în modelarea viitorului comunității noastre în zona Prahova.

Nu ezitați să ne trimiteți ideile dvs. contactându-ne prin intermediul site-ului nostru web sau pe email (CONTACTEAZĂ-NE) Credem în puterea creativității colective și știm că împreună putem realiza lucruri grozave.

Proiecte culturale Prahova

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla finibus purus vitae augue faucibus viverra. Nunc rhoncus consequat dui, non rutrum libero laoreet non. Aliquam semper in sapien a...

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla finibus purus vitae augue faucibus viverra. Nunc rhoncus consequat dui, non rutrum libero laoreet non. Aliquam semper in sapien a...

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla finibus purus vitae augue faucibus viverra. Nunc rhoncus consequat dui, non rutrum libero laoreet non. Aliquam semper in sapien a...

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla finibus purus vitae augue faucibus viverra. Nunc rhoncus consequat dui, non rutrum libero laoreet non. Aliquam semper in sapien a...