140+ani+T+Socolescu+268.jpg

Înființare societate

Forma de organizare legala

Activitatea pe care arhitectul o poate desfășura prin intermediul unui birou individual de arhitectură, se va menționa expres în actul de voință prin care se decide înființarea BIA a tuturor activităților profesionale pe care urmează să le desfășoare, cu respectarea limitelor impuse de legea 184/2001 privind organizarea și exercitarea profesiei de arhitect - Republicată care reglementează în mod explicit în art. 8 activitățile ce pot fi întreprinse de un arhitect.
În comparație cu BIA, a cărui activitate se desfășoară potrivit actului de înființare, în cazul SRL-ului este necesar să fie mentionat în actul constitutiv domeniul de activitate al societății, așa cum este acesta identificat potrivit codului CAEN. În concret, în cazul unui SRL ce are ca activitate de bază practicarea arhitecturii, codul CAEN aferent va fi 7111. De asemenea, trebuie menționat că o societate înregistrată la registrul comerțului poate desfășura activități în baza mai multor coduri CAEN, în cazul SRL-ului neexistând o limită de coduri CAEN ce pot fi atribuite. Legislația în vigoare nu impune ca SRL-ul să aibă codul CAEN principal cel corespunzător activităților de arhitectură.

Capitolul IX: Modalități de exercitare a profesiei de arhitect

Art. 83: Dispoziţii generale

(1) Pentru exercitarea profesiei, arhitecţii cu drept de semnătură pot constitui, la alegere, potrivit legii, birouri individuale, birouri asociate, societăţi civile profesionale, societăţi comerciale de proiectare sau îşi pot desfăşura activitatea în temeiul unor contracte de muncă, potrivit legii.

(2) Arhitectul este liber să opteze şi să îşi schimbe în orice moment opţiunea pentru una dintre formele şi modalităţile de exercitare a profesiei prevăzute de Lege.

(3) Indiferent de forma de exercitare a profesiei precizată la alin. (1), arhitecţii cu drept de semnătură pot dobândi calitatea de proiectant general.

(4) Indiferent de forma de exercitare a profesiei, potrivit prevederilor Legii, arhitecţii cu drept de semnătură pot angaja salariaţi.

(5) Societăţile, constituite conform legii, cu obiect principal de activitate proiectarea de arhitectură, care nu au în cadrul personalului un arhitect cu drept de semnătură şi care desfăşoară şi activităţi de proiectare în arhitectură, au obligaţia ca, pentru întocmirea proiectelor de arhitectură supuse autorizării, să încheie contracte cu birouri sau societăţi comerciale de proiectare, pentru a beneficia de serviciile unui arhitect cu drept de semnătură.

(6) Arhitecţii, titulari ai birourilor individuale sau asociate ori asociaţi într-o societate civilă de arhitectură, îşi pot începe activitatea doar după declararea formei de exercitare a profesiei la filiala teritorială din care fac parte şi înregistrarea acestora la administraţia financiară din localitatea/sectorul municipiului Bucureşti unde îşi desfăşoară activitatea.

(7) Arhitectul este obligat să anunţe, în scris, filiala teritorială din care face parte despre orice modificare în forma de exercitare a profesiei, imediat ce aceasta a avut loc, anexând şi o copie după actele doveditoare.

(8) Obligaţia de a comunica de îndată filialei teritoriale, în scris, modificările privind asocierea, colaborarea sau angajarea revine atât arhitectului, cât şi titularului biroului individual sau coordonatorului birourilor asociate şi societăţilor civile profesionale de arhitectură.

(9) În cazul în care arhitectul nu şi-a declarat forma în cadrul căreia îşi exercită dreptul de semnătură, acesta nu va fi înregistrat în Tabloul naţional al arhitecţilor.

Art. 84: Birourile individuale de arhitectură

(1) Birourile individuale de arhitectură, constituite potrivit legii, se declară la Ordin. Raporturile contractuale se stabilesc între biroul individual şi client.

(2) În birourile individuale de arhitectură îşi exercită profesia un arhitect cu drept de semnătură, în calitate de titular. În cadrul biroului individual îşi pot desfăşura activitatea şi alţi arhitecţi, cu sau fără drept de semnătură, precum şi stagiari, care pot avea calitatea de salariaţi.